torstai 3. joulukuuta 2015

Tomaattinen jauhelihamureke

Tänään tein tomaattisen jauhelihamurekkeen. Valmistus on helppoa ja kastike on yksinkertaisimmasta päästä mitä on tullut tehtyä.
Ruoka on riittoisa, eikä sido keittiöön pitkäksi aikaa, kun valmistuu uunissa omalla ajallaan. Murekkeen voi tehdä jääkaappiin valmiiksi jo aamusta tai, jopa edellisenä päivänä.
Toiset tykkää turvottaa murekemassan korppujauhot ja nesteet, mutta itse skippaan koko vaiheen, koska olen oppinut tämän tavan ja kumpikaan ei ole väärä. Jos siis tahdot turvottaa niin anna mennä :)
Lihamureke kuuluu mielestäni kotiruokien gourmee puolelle ulkonäkönsä ja "olemuksensa" vuoksi aivan, kuten uunilohi. Varsinkin äitin tekemä täytetty jauhelihamureke. Täytteet ovat niin yksinkertaisia silti ne tekevät yhdessä ylellisen kokonaisuuden ja, jos en ihan väärin muista se oli ainoa ruoka jolloin oli lupa nuolla lautanen puhtaaksi :D
Ensimmäiset omat murekemassa kokeilut tuntui ällöttäviltä, koska joutui koskemaan ja pyörittämään massaa tasaiseksi. mutta siihen tottui pian ja ei enää oikein huomaakkaan.
Ihmettelin vuosia miksi sipulit tursuaa kypsentäessä ulos murekkeista ja pihveistä, mutta töissä opin, että se johtui siitä, että käytin raakaa sipulia, joten nykyisin kuullotan ne aina.
Tämäkin on hyvin taloudellinen ruoka. Riittää usealle muutamaksi päiväksi ja tämän kertaisen ruoan hinta perunoineen on n. 7,57e.
Mureke on myös erittäin helposti muokattavissa jokaiselle sopivaksi tilanteeseen, kuin tilanteeseen.
Kreikkalaiset maut saat sekoittamalla massaan jogurttia ja täyttämällä, vaikka oliiveilla ja fetalla.
Tuhdimman äijä murekkeen saat lisäämällä perusmassaan paistettua pekonia ja keitettyjä munia.
Miehen tekemässä murekkeessa sisällä on pitkiä vihreitäpapuja, keitettyjä munia ja hemapaa. Uusin oma kokeiluni oli laittaa massaan turkkilaista jogurttia ja punaista pestoa. Tuli ihan huippu herkulliset jauhelihapihvit.
Sekaan tai sisään mitä vain. Kokeilemalla voit löytää upeita yhdistelmiä.
Toki yksi vaihtoehto on tehdä aivan tavallinen täyttämätön mureke ja siihen kaveriksi sienikastike. Maut sopivat yhteen ja ne korostavat toisiaan.
Ennen kuin ihan unohdan niin itse ohjeeseen :P

Tarvitset nämä raaka-aineet:
Jauheliha 700g
Korppujauho 0,5-1 dl
Kanamuna 2kpl
Parmesanraaste  70g
Basilika 30g
Valkosipuli 3-5 kynttä
Sipuli 1/2
Suola

Päälle:
Paseerattu tomaatti 500g
Tomaattisose/pyre 70g
Sokeri 1 tl
Soija 1 rkl
Mustapippuri

Pilko ja kuullota sipulit öljyssä pannulla.
Kuullotuksen jälkeen jätä pannu ihan miedoimmalle lämmölle tai vain levy päälle ja pannu sivuun, koska saat samalla pannulla tehtyä murekkeen kastikkeen.
Ota iso kulho johon laitat jauhelihan, sipulit, munat, korppujauhot, 2/3 parmesanista, basilikan ja suolan. 
Sekoita tasaiseksi massaksi, jota on helppo käsitellä. Painele ilmat ja ole tarkkana, ettei jää korppujauho kökkäreitä.
Muotoile vuokaan tasainen mureke.
Seuraavaksi valmistetaan päälle tuleva tomaattikastike.
Ota kulho, johon tulee paseerattu tomaatti, tomaattisose, sokeri, soija ja makusi mukaan mustapippuria. 
Sekoita ja kaada pannulle.
Anna hautua muutaman minuuttia ja tarkista maku.
Kun kaikki maut on kohdillaan kaada murekkeen päälle ja lisää loput parmesanit.
Uunin alatasolla 200c, 40-50 minuuttia uunista riippuen. 
Tämän murekkeen kaverina menee perunat, juurekset, riisit ja pastat, joten lisukkeiden ei tarvitse olla aina sama :)
Nam nam :P


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti