lauantai 12. joulukuuta 2015

Chili-Suklaakakku

Teki mieli jotain hyvää, joka ei ole liian makeaa, mutta silti suklaisaa.
Pohdiskelin mikä olisi kiva korostava maku suklaan kanssa ja päädyin chiliin.
Meillä noita mausteita riittää, kun muutaman kerran vuodessa käydään hakaniemen vii voanista hakemassa isompia määriä todella laadukkaita mausteita.
On siis kiva kokeilla niiden käyttöä muuallakin, kun vain ruoanlaitossa.
Chilin ja suklaan yhdistäminen leivonnassa on toki jo jokusen vuoden takaista ja jonkun mielestä mahdollisesti jo niin nähtyä, mutta omasta mielestä hyvät maut ei ole koskaan out :)
Vaikka kakku onkin mousse-täytteinen maku ei ole erityisen makea yksinkertaisen ja mausteisen pohjan vuoksi.
Kakku on enemmänkin aikuisten kahvittelu kakku, kuin lastenjuhlien herkku.
Chilin on kakussa tarkoituksena tuoda korostavaa makua, eikä tulisuutta.
Valmistus oli helppoa, mutta ideoiden paljouden vuoksi koin haastetta saada valmiiksi.
Oli hankalaa päättää mitä tulee mihinkin, mitä ei voi laittaa ja mitä pitää laittaa, että ei tule liikaa makuja ja millä koristella, kuitenkaan mitään päämakua peittämättä.
Olen paljon enemmän omillani ruoanlaitossa, kuin leivonnassa jossa haluaisin kaiken mahdollisen lukemani ja oppimani yhteen samaan leivonnaiseen samaan aikaan, joten mahdollisuuksien paljous tuo haastetta, mutta opettavalla tavalla.
Tämä kakku resepti onnitui mielestäni makujen osalta ja ulkonäössä. Sain hillittyä ylenpalttisen makujen mahdollisuuden muutamaan tiettyyn ja ulkonäkö on siisti ja muokattavissa.
Kakkupohja on helposti käytettävissä muihinkin leivonnaisiin ja kakkuihin jättämällä chilin pois. Ja tavallisen vaalean kakkupohjan saat poistamalla ohjeesta kaakaon ja lisäämällä samanverran vehnäjauhoja tilalle.

Tarvitset nämä raaka-aineet

Pohja:
Kanamunia 4 kpl
Sokeri 1,5 dl
Vehnäjauho 1 dl
Perunajauho 1 dl
Leivinjauhe 1 1/2 tl
Kaakao 3 rkl
Chilijauhe 2-3 tl

Mousse:
Kuohukerma 6 dl
Vaniljasokeri 2 tl
Tumma suklaa levy 1 kpl (Fazer Talous suklaa)

Pinnalle:
Pähkinärouhe 80-100g
Fariinisokeri 2 tl

Ostin irtomyynnistä kokonaisia hasselpähkinöitä ja saksanpähkinöitä, jotka rouhin sauvasekoittimella. Yhdistelmä oli hyvä, mutta varmana toimii yksittäinkin.

Aloitetaan pohjasta.
Laita uuni lämpenemään 200c.
Ota kaikki huoneen lämpöön hyvissä ajoin varsinkin munat.
Jos kuitenkin unohdit ottaa munat ajoissa huoneen lämpöön niin ne voi laittaa kulhoon kuumaan veteen lämpenemään hetkeksi.
Mittaa astiaan vehnäjauhot, perunajauhot, kaakao, chili ja leivinjauhe.
Toiseen astiaan munat ja sokeri, jotka vatkataan valkeaksi kuohkeaksi vaahdoksi.
Vaahto on valmis, kun pintaan jää kuvioita, jotka säilyvät 5-8 sekuntia, siihen menee n. 5 min.
Siivilöi kuivat aineet vaahdon joukkoon ja varovasti nuolijalla yms. kauhalla sekoitat tasaiseksi taikinaksi.
Taikinan kuuluu olla ilmava ja kuohkea. joten vältä rajua vatkausta ja kulhon kolistelua.
Kun kaikki jauhot ovat tasaisesti sekoittuneet vaahtoon kaada se valmiiksi leivinpaperoituun irtopohjavuokaan.

Paista uunin keskitasolla 10-12 minuuttia uunista riippuen. Tarkista kypsyys kakun keskeltä esim. coctail-tikulla. Jos siihen jää taikinaa laita vielä uuniin hetkeksi, jos ei niin on valmis.
Paiston aikana ei kannata turhia uunia availla, ettei tule pannukakkua, kun lämpötila laskee.
Anna valmiin pohjan jäähtyä ennen vuoasta poistamista.
Käännä irrotettu kakku ylösalaisin ja poista leivinpaperi.
Leikkaa valmis jäähtynyt pohja 3 osaan jolloin saat kaksi mousse kerrosta sisälle ja yhden pinnalle.

Moussen valmistus.
Sulata suklaa levy vesihauteessa tai, jos olet rohkea niin mikrossa. Jätä jäähtymään huoneen lämpöön.
Vatkaa kermavaahto, jonka maustat vaniljasokerilla. Älä vatkaa liian kauaa, ettei hera lähde erottumaan vaan niin, että on kaikkialta kuohkea ja tasainen. 
Yhdistä jäähtynyt tumma suklaa kermavaahtoon rauhallisesti sekoittaen.
Jaa mousse kolmeen osaan. Sisälle menee kaksi kerrosta eli 2/3 valmiista moussesta.
Kakun pintaan sivelet loput mousset tasaisesti.
Paahda kuumalla paistinpannulla pähkinärouhetta muutaman minuutin ajan. Väristä tulee kullan ruskea ja,kun tuoksu alkaa voimistumaan ihanasti niin silloin on valmista :)
Levitin pähkinät kakun reunalle laittamalla ruokalusikallisen rouhetta kämmenelle ja kevyesti painoin reunaan. Aika sotkuista touhua.
Kokeilin tehdä aaltokuviota josta tuli myös kivan näköinen.
Päädyin kuitenkin levittämään koko reunoille, koska se oli alkuperäinen ideani.
Kumpikin tapa miellyttää omaa silmää, mutta sinä olet se joka valitsee oman kakkusi koristeet.
Ja nämä pähkinät tosiaan ovat enemmän koriste mielessä, kuin makuna, vaikka maku sointuukin tähän kakkuun hyvin ja pysyy samassa "ei niin makeassa" linjassa koko muun kakun kanssa.
Pähkinät antavat myös mukavaa purutuntumaa muuten niin pehmeälle kakulle.
Ja ettei vahingossakaan voi olla erottamatta tekemääni kakkua päälle laitoin epämääräisen sekavat suklaa koristeeni :D
Sulatettua suklaata erillaisissa muodoissa leivinpaperille.
Käytin n. yhden ruokalusikallisen sulatettua suklaata näihin. 
Pursotinpussiin suklaa ja pieni reikä pussin päähän. 
Nostin leikkuulaudan kanssa pakastimeen jähmettymään.
Nämä hörsöt on aina niin kivoja, mutta sulavat todella nopeasti.
Parhaani tein tämän kakun kanssa, että pysyy hillitty linja ja on tämä semmoinen kakku, että kyllä viitsin, kehtaan ja tärkeimpänä uskallan tämän julkaista.
Hieman jänskättää, koska tämä on ensimmäinen kakku resepti, jonka olen pohtinut, suunnitellut ja kokeillut vaihe vaiheelta itse. 
Nams nams :P






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti