torstai 26. marraskuuta 2015

Sämpylät (Kaura)

Rakastan itsetehtyjä sämpylöitä. En tiedä ketään, joka voisi sanoa saadessaan tuoreen lämpimän sämpylän kouraansa, ettei pitäisi siitä. On toki toinen asia, että voiko syödä viljatuotteita esim. keliaakikko tai vilja-allergikko.
Lapsena, kun asuin vielä kotona äiti saattoi välillä leipoa sämpylöitä iltapalaksi koko perheelle.
Ne oli niin hyviä, että oli pakko syödä tuli kuumana suoraan pelliltä. Sämpylä kintaaseen ja veitsellä söhit, jonkun kolon josta margariinit sisään :D
Sämpylät maistuvat milloin ja minkä kanssa vain.
Tai, jos menet kylään joillekkin tuttaville, jossa on juuri paistettu sämpylöitä tulee ihanan kotoisa tuoksu.
Niitä voi ottaa mukaan eväiksi retkille, syödä ruuan kanssa, tehdä hamppareita, aamupalasta taikka iltapalasta puhumattakaan!
Sämpylän pystyt muokkaamaan aina sopivaksi. Hampurilais-sämpylöihin laitat tujauksen chiliä taikinaan niin muuttuu koko maku elämys. Kasvis-sosekeiton kanssa yrttisämpylöitä. Tai, jos jääkaapissa on juustonkräntty, jonka pilkot paloiksi ja lisäät taikinan joukkoon saat juustosämpylöitä.
Kun lisää perustaikina ohjeeseen jotakin esim. porkkanaraastetta kannattaa huomioida, että siitä irtoaa nestettä, joten saatat tarvita enemmän jauhoja.
Työskennellessäni opetus- ja kulttuuriministeriön ravintolassa siellä oli samaan aikaan kokenut aivan ihana naiskokki, joka aamuisin paistoi tuoreita aamupalasämpylöitä asiakkaille ja keittiön henkilökunnalle. Aina kauniin kullan ruskeita, koostumus joka suupalalla täydellinen. Kokemus on tuonut upean tasalaatuisuuden.
Haaveenani on, joskus onnistua tekemään tämän naiskokin sämpylöiden ulkonäkö ja koostumus yhdistettynä äitini sämpylöiden makuun :)
Mutta siirrytäänpä nyt minun tämän päiväisiin kaurahiutale sämpylöihin, jotka ovat kalakeiton kaverina päivällisellä.


Tarvitset nämä raaka-aineet
Maito 5 dl (vesi käy myös)
Kuivahiiva 11 g/1pss
Sokeri 1 rkl
Suola 1/2 rkl
Öljy 1/2 dl
Vehnäjauho 10-12dl
Hiutaleita/Leseitä 3 dl

Kerää kaikki ainekset valmiiksi.
Lämmitä maito mikrossa "kädenlämpöiseksi" 38-40c.
Yhdistä kulhoon lämmitetty maito ja hiiva. Sekoita.
Lisää sokeri, suola, öljy ja pienissä osissa jauhot ja hiutaleet.
Puhtaalla kädellä veivaat tasaiseksi kaikkialta niin, ettei jää taikinan sisälle kuivia jauho paakkuja.
Taikina on hyvä, kun irtoaa reunoilta käsiteltäessä, mutta kuitenkin tarttuu hieman käsiin.
Laita taikina kohoamaan 30 minuutiksi lämpimään liinan alle.


Laita uuni lämpiämään 225c.
Taikina kohoaan. n. 2/3 osaa siitä mitä oli.
Kaada taikina jauhoitetulle tasolle ja veivaa tasainen pitkä pötkö. Leikkaa saman kokoisia palasia ja aloita muovaaminen.
On tärkeää, että sämpylät ovat saman kokoisia, koska eri kokoiset kypsyvät eri aikoihin.

Kohota vielä 15 minuuttia pellillä liinan alla.
Paista uunissa n. 15min. Sämpylän pohja on valmiina tasaisen kullan ruskea ja nostettaessa kevyt.

Tällä ohjeella tulee 9 reilun kokoista sämpylää, mutta pienentämällä kokoa hieman saa helposti 12-15
kappaletta.

Laitathan omat sämpylä vinkkisi tai muistosi kommentteihin! :)

Ps. Illemmalla postaan oman kalakeitto-ohjeeni kuvineen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti