tiistai 24. marraskuuta 2015

Basilika-Possukastike ja kaura-riisi liemeen keitettynä


Tarvittavat raaka-aineet
Possusuikale 400g
Basilika (tuore tai pakaste) n. 30g
Valkosipuli 2-4 kynttä
Sipuli 1/2-1
Ruokakerma 2dl
Dijon sinappi 2-3rkl
Suola
Pippuri
Vesi 2dl
Kaura-Riisi 4dl
Lihaliemikuutio 1kpl tai 2dl lihalientä

Tämä ruoka kestää meidän perheessä kaksi päivää. Omani ja pojan annoskoot ovat huomattavasti pienemmät, kuin miehen joten lasken miehen annokset kahtena aikuisen annoksena ja onpahan riittoisaa varmasti, jos joku ottaakin lisää.
Elikkä kulut kaiken kaikkiaan tähän kahden päivän ruokaan 4 henkilölle olivat n.7,51e, huomioiden kuitenkin sen, että esimerkiksi riisi paketista riittää usealle käyttökerralle.
Valmiin possusuikaleen sijaan valikoin "punaisen täplän" eli -30% porsaan ulkofileepihvi paketin, jonka hinnaksi alennuksen jälkeen jäi 2,79e. Aina kannattaa mielestäni käyttää punaisia täpliä, jos niitä löytyy, se ja sama mitä ohjeet sanovat. Ne päätyvät vain hävikkiin, jos eivät mene kaupaksi :/ Tietenkin muistaa aina aistinvaraisen tarkistuksen kaikelle. Onko hyvä väri? Onko tuoreen näköinen vaiko liha lähtenyt jo harmaantumaan tai pinta limoittunut.
Ja nyt paasauksen jälkeen itse ruokaan :)


Ota liha huoneenlämpöön vähintään 30 minuuttia ennen, kuin alat ruoanlaittoon niin saat paistaessa kauniin kullan ruskean värin.
Laita pannu kuumenemaan liedelle.
Aloita pilkkomalla sipulit ja valkosipulit pieneksi.
VINKKI: Valkosipulin kuoriminen helpottuu, kun hieman liiskaat veitsen kyljellä. Ja tänäänkin huomasin, että vaikka sanotaan hengitä suun kautta sipulia pilkkoessa niin ei itketä, pyh ja pah kyllä olin tippalinssissä :D

Jos olet hankkinut valmiiksi suikaloidun porsaanlihan niin sitä ei tarvitse alkaa enempää pilkkomaan, mutta jos olet löytänyt palan tai pihvejä niin pilko lihat siisteiksi suikaleiksi. Kun kaikki on pilkottu mausta liha suikaleiden pinnat suolalla ja mustapippurilla.
VINKKI: Aina kannattaa laittaa minkä tahansa maustamattomien lihojen, kalojen, kanojen yms. pintoihin suola ja pippuri ennen kypsennystä, vaikka ohjeet eivät niin sanoisi.

Laita valmiiksi kuumenneelle pannulle öljy ja ruskista lihasuikaleet. Kun kaikki ovat kauniin kullan ruskeita pinnalta (ei tarvitse olla kypsiä, koska kypsyy hautuessa) nosta lihat pois pannulta erilliselle astialle ja kuullota sipulit samalla pannulla läpi kuultaviksi.
Lisää lihat takaisin pannulle sipulien seuraksi, Laita makusi mukaan 2-3 ruokalusikallista dijon-sinappia ja 2dl nestettä. Anna hautua kannen alla n. 30min. 
*Alkuperäisessä ohjeessa oli täysjyvä dijonia, mutta sattui olemaan jääkaapissa tuota ihan tavallista "pehmeää" niin en ostanut uutta. Itse voit valikoida käytätkö kumpaa dijonia vai mennäänkö ihan turun sinapilla :D
Haudutus vaiheessa näky on hyvinkin epäimarteleva, mutta liha mureutuu hyvin ja maustuu.
Tällä välin laitetaan kaura-riisiä tulemaan.


Riisin määrän voit tehdä oman tarpeesi mukaan, mutta meillä kahden päivän annos on suht vakio.
4dl riisiä
2dl lihalientä (1 lihaliemikuutio 2d vettä)
8dl vettä

Mittaa 2dl vettä ja lisää lihaliemikuutio nesteeseen ja kuumenna mikrossa niin, että kuutio sulaa kokonaan.
Kaada liemi riisien sekaan, lisää loput nesteet ja keitä hiljalleen kypsäksi 30-40min.


Lisää ruokakerma kastikkeeseen ja anna hautua vielä muutama minuutti. Hetki ennen syömistä lisää basilika niin ei kerkiä harmaantumaan ihan kokonaan :)
Pakaste basilikassa en ole tähän mennessä havainnut harmaantumista edes seuraavana päivänä uudelleen lämmittäessä.

Ps. Ruispasta sopii hyvin tämän kastikkeen kanssa ;)
Pps. Seuraavana päivänä voi lisätä maitoa tai kermaa uudelleen lämmityksen yhteydessä näin saat kastikkeen jälleen juoksevammaksi.

Hyvää ruokahalua!

Kommentoithan omat kokemuksesi tai vinkkisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti