torstai 26. marraskuuta 2015

Perinteinen kalakeitto

Helppo, yksinkertainen, edullinen, terveellinen ja maukas kotiruoka.
Sitä kalakeitto on. Kaikki on sitä "perinteistä" kalakeittoa joskus syönyt ja jokaisella on mielessään oma perinteisensä. Se voi olla mummon kalakeitto, jota on syöty kylminä iltoina yhdessä, tai se voi olla viereisen henkilöstöravintolan lounaskeitto, tai koulun kalakeitto. Jokaiselle meillä on kuitenkin mielikuva kalakeitosta.
Vaikka äitini tekemään kalakeittoon kuuluu herneet ja katkaravut niin ne eivät kuulu omaani.
Töissä on tullut tehtyä aika pitkälti samankaltaisia keittoja, kuin omakseni mieltämäni.
Tänään oli täydellinen päivä tehdä sisuksia lämmittävää keittoa, kun taivaalta on tullut pitkin päivää aikalailla kaikkea mitä sieltä voi tulla.
Kylmää, märkää ja harmaata. Suomen talvi.

Tarvitsemasi raaka-aineet
Porkkana 200g/3 keskikokoista
Kiinteä peruna 1kg
Keittovihannekset (pakaste) 200g
Sei kuutio (pakaste) 300g
Lohi kuutio (pakaste) 300g
Sipuli 1 iso
Kalaliemi 4 dl
Vesi 12 dl
Tilli
Suola
Mustapippuri
Maito 4 dl

Kävi huono tuuri kaupassa, enkä löytänyt kohtuullisen hintaista tuore kalaa sopivalla hinnalla, joten pakasteilla mennään, mutta jos sulla on onni myötä ota ihmeessä tuoretta kalaa.
Sen sijaan oli pakastimessa vielä omakeittämää kalalientä niin ei tarvinnut käyttää liemikuutioita.
Omaan keittoosi voit, joko käyttää itse keitettyä lientä tai kuutioista valmistettua. Oma ohjeeni kuutio liemiin on 1 liemikuutio 2 dl vettä, jotka mikrossa lämmitetään niin, että kuutio on kokonaan sulanut nesteen joukkoon.

Tähän keittoon, joka kestää vähintään 2 päivää meidän perheessä (4hlö annokset) helposti myös kolmekin päivää meni rahaa n. 7.45e
Eli taloudellinen ja riittoisa ruoka.
Nyt itse ohjeeseen :D

Kuori ja pilko perunat ja porkkanat. Porkkanat hieman pienemmiksi, kuin perunat, koska kypsyvät eri aikaan. Perunoiden koko kannattaa pitää suupala koossa, koska seuraavana päivänä, kun uudelleen lämmität keittoa perunat on ne jotka lämpenee  hitaimmin.
Laita kattilaan keitinveden kanssa n. 12dl tai kunnes jäävät pinnan alle. Keitä lähes kypsiksi.
Kun perunat ja porkkanat ovat lähes kypsiä, mutta vielä napakoita lisää keittojuurekset, liemi, suola ja mustapippuri antamaan makua.
Kuumenna uudestaan.
Lisää kalat ja vältä turhaa sekoittelua, koska kala hötööntyy helposti pieneksi ja kuumenna.
Voit sammuttaa lieden ja lisätä maidon, sipulin ja tillin. Pieni pyöräytys ja jätä hautumaan.
Maustaminen oman maun mukaan. Toiset kaipaavat suolaa enemmän ja toisille hyppysellinen on riittävä.
Etelä-eurooppalaisen twistin saat käyttämällä tillin sijaan persiljaa ja limeä.
Sitruuna antaa myös kivan raikkaan lisän.
Saat helposti kauniin kirkasliemisen keiton jättämällä maidon pois.

Lämpimiä keitto hetkiä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti