sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Pinaattiletut

Tänään tein piiitkästä aikaa ruokaa ajan kanssa.
Mennyt tässä viikot tyhjennellessä pakastinta ja kuivakaappia, että saa uutta tungettua :)
Nyt on melkein kaikki jämä sapuskat mutustettu ja "palaan" arkeen.
Pinaattiletut on sellainen ruoka, joka uppoaa lähes kaikille, eikä sitä raavaat  lihansyöjät kutsu edes pupun ruoaksi, vaikka kasviruokaa onkin.
Valmistus on helppoa ja halpaa, mutta sitoo koko paistamisen ajaksi lieden ääreen.
Se onkin ainoa miinus puoli pinaattiletuissa.
Onneksi valikoin sunnuntain jolloin ei mulla muutakaan puuhaa ole.
Lapset jaksaa ihmeen kaupalla vetää näitä lettu tolkulla.
Paistoin kerralla kahden päivän satsin ja aikaa kului kahdella pannulla paistaen samaan aikaan n. 1h 30 min.
Se on veemäistä, mutta töissä olin se "letunpaistaja-tyttö" niin silloin tuli pahimpina päivinä paistettua yksin reilu 5 tuntia yli 2000 lettua lounaalle :D
Joten tämä muutamien kymmenien lettujen paistaminen ei tunnu niin pahalta.
Kokonaishinnaksi tälle satsille tuli n. 5,05e + puolukkahillo.
Sain n. 30-35 isoa lettua tällä taikinalla. Hieman yllättäen sekosin laskuissa, mutta yli 30 noita on :D
Pikku lättysiä tulee siis kepeästi 60kpl.
Muussia oli tänään lettujen kanssa, koska jäi eiliseltä vielä vähän. Sopii hyvin lettujen kanssa, mutta ei mitenkään pakollista.
Puolukkahillo sen sijaan on se mikä kuuluu lättyjen kaveriksi :)

Tarvitset näitä raaka-aineita
Munia 6 kpl
Maito 1,5 l
Vehnäjauho n. 9 dl
Suola 3-5 tl
Öljy 3 rkl
Mustapippuri


Sekoittelin kaiken yhteen koneessa, mutta varoitan, että taikina vaahtoutuu, joten ihan käsi pelillä on myös hyvä.
Tulipahan kokeiltua.
Letut olivat hieman ilmavampia, mutta ei muuten eronnut "normaaleista" letuista.
Sulata pinaatit. Pidin pusseja 10 min kuumassa vedessä ja ne olivat sulia.
Sekoita suuressa kulhossa kaikki tasaiseksi taikinaksi.
Anna turvota huoneenlämmössä vähintään 30 minuuttia ennen paistoa.
Taikinan voi myös tehdä aikaisemmin jääkaappiin odottamaan paistoa.
Lämmitä paistinpannu/t kunnolla ennen kuin lisäät taikinaa.
Paistoin letut voissa.
Laitoin voi palan kahden päällekkäin olevan talouspaperin sisälle nyyttiin.

Sillä sitten sivelen pannun pinnan aina ennen uuden letun paistoa. Näin letut saavat voin ihanan maun, mutta ei kuitenkaan lillu rasvoissa.
Kannattaa kokeilla ylipäätänsä paistamisessa.
Jos jää yli niin nyytin voi pakastaa ja käyttää tarvittaessa.
Oikeanlainen taikina on omasta mielestäni kutakuinkin piimän paksuista.
Hankala sanoa paisto aikaa, koska toisella pannulla kerkesin paistaa kaksi lettua ennen, kuin toisen pannun lettu on valmis, vaikka sama levy numero.
Varaa paistamiseen kunnolla aikaa ja ei ole mikään pakko alkaa kikkailemaan kahdella pannulla samaan aikaa, jos ei sitä koe luontevaksi.
Voit myös paistaa puolet taikinasta ja jättää toisen puolen paistamatta, koska taikina säilyy yön yli.
Tarkista vain seuraavana päivänä koostumus.
Voi olla, että jauhoja joutuu lisäämään.


Lätty vuoret odottavat valloittajiaan! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti